aandd architecture and design lab.

aandd architecture and design lab.

aandd architecture and design lab.
aandd architecture and design lab.
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

​MARUSYS

MARUSYS

architect in charge - Joongkeun Kim 

design team - aandd/Sangwoo gu, Sooyong Hwang, Jeayoung Kim + MARUSYS/Hyewook Seo + in tu:ne/Hyungsuk Kang

construction - deFORM INT 

construction team -  Jaeho Um, Youngcheol Ahn, Duri Kim 

area -   1,702m2 

project year -  2015 

location - Nonhyeon-dong, Gangnam-gu, Seoul

MARUSYS 

성장하는 글로벌 IT 기업 마르시스는 새로운 사무실에 단순한 업무공간 이상의 가치를 담고자 했다. 6층 건물의 지상 1층을 제외한 5개 층이 가용한 상황에서 필요 공간들을 성격에 따라 조닝하였다. 지역사회와 공유하며 창의적 영감을 자극할 Welcome zone은 지상2층, 집보다 더 많은 시간을 보내는 만큼 쾌적함이 장기적 생산성으로 이어지는 Working zone은 지상 3층에서 5층, 마지막으로 대규모 회의나 행사 또는 복지 및 경영 관리를 하는 Meeting/Supporting zone 은 지상 6층에 배치하였다.

2층에 위치한 Welcome zone은 도서실, 회의실, 카페, 전시 공간 등이 어우러진 커뮤니티 문화공간이다.  다양한 프로그램을 서로 연결하고 때론 분리하기 위해 Bookshelf wall, Brick wall, Revolving wall이라는 세개의 축을 두었다. 중심 축은 외부 계단과 연결되는 주출입구와 반대편의 메인 코어홀을 연결하는 동선 상의 Revolving wall이다. 여기에 나머지 두 개의 축이 직교하며 전체 공간을 구획한다.  

메인 출입구로 들어와 마주하는 첫번째 직교 축은 Bookshelf wall로 지역사회와 공유하는 도서관의 기능과 전시 기능을 겸하는 선반들로 이루어져 있다. 이 선반 레이어는 시각적 공간을 레이어 너머로 확장시키고 공간의 밀도를 조절한다. 

Revolving wall은 그 이름과 같이 가변적인 구획이 가능한 벽체로 공간을 때로 분명하게 때로 느슨하게 구분하고, 상황에 따라 로비의 기능을 다이나믹하게 조절한다. 이 움직이는 벽체는 회사의 주력 제품에 대한 전시 기능도 담당하고 있다.  유연한 벽체 뒤로는 다양한 커뮤니케이션의 기회를 열어주는 island meeting space가 자리한다. '집속의 집'과 같은 이 공간에는 처마와 툇마루로 둘러쌓인 세 개의 회의실이 있고, 각 실은 회의의 성격에 따라 집중과 자유의 정도를 미닫이문의 개폐로 선택할 수 있다.

Welcome zone 전체를 구성하는 도서실, 회의실, 카페, 전시 공간의 물리적 심리적 특성은 서로 상호작용하며 시너지를 내기도 하고, 중첩되어 다양한 장면을 연출하기도 한다. 이런 모호한 경계의 공간들로 이루어진 Welcome zone에서  Brick wall은 solid한 volume으로 시각적 안정감을 부여하고 별도의 분리가 필요한 실들을 구획한다.

3층부터 5층은 마르시스의 실질적인 업무가 이루어지는 Working zone이다. 기업의 특성 상 개인 좌석에서 장비를 테스트해야 하는 경우가 많고, 따라서 개인 공간의 면적과 수납 가능성이 쾌적함의 근거가 되었다. 효율적인 면적 배분을 위해 엘리베이터 코어와 연결되는 중앙 동선에  회의실, 창고, 사무기기, 탕비실 등의 서비스 공간들을 컴팩트한 모듈로 배치하고, 상대적으로 채광과 자연환기에 유리한 창가 쪽으로 개인 사무 공간을 배치하였다. 서비스 공간 중 공적인 성격이 강한 탕비 공간은 전체 공간의 진입부에 배치하고 비교적 여유로운 라운지 형식으로 계획하여 Working zone의 분위기를 환기시키고자 하였다.

6층은 업무와 휴식 영역이 공존하는 Meeting/Supporting zone 이다. 대표 집무실, 대회의실 등의 업무공간과 라운지, 미니 캔틴 그리고 착유실 등의 휴게공간이 있다. 다른 성향을 띄는 두 영역은 반투과성의 공간 벽으로 구획하였다. 이 공간벽은 중앙의 조경공간을 두고 rear screen film이 부착된 유리 벽을 세운 것으로 시각적 개방감을 유지하면서 상호 간섭을 줄이고, 다양한 조명 및 빔프로젝의 연출을 가능하게 한다. 다른층에 비해 유난히 낮은 천정고로 인한 답답한 느낌을 극복하기 위하여 일부 바리솔 면 조명과 거울을 이용하여 공간의 무게를 가볍게 하였다.

Marusys

Marusys, a growing global IT company, desires to include more values to their new working space. Five ground floors of the sixstory building are exclusively zoned according to different characteristics. “Welcome zone” located on the second floor inspires creativity by sharing the space with the local community. “Working zone” which is spread over three floors—the third floor to the fifth floor—provides comfort to enhance long-term productivity which is directly related to longer hours spent at the office. Finally, “Meeting & Supporting zone” on the sixth floor holds large scale events and overall management for the entire company.

“Welcome zone” on the second floor is the cultural community space that is used as the library, meeting room, cafe, and the exhibition area. In order to divide or connect various programs, there are three axes: “Revolving wall”, “Bookshelf wall” and “Brick wall”. “Revolving wall” functions as the central axis connecting two entrances, which are: the main entrance linked with the outside stairway and the opposite entrance linked with main core hall. The overall space is consistent with the central axis and the two orthogonal axes added to it.

“Bookshelf wall” functions as the regional community library and exhibition space which is allocated on the main entrance facing the first orthogonal axis. This bookshelf layer visually expands the space beyond the layer and controls the density of the space.

“Revolving wall”, as it is self-explanatory, functions as a flexible divider, which distinctively or loosely separates the space and dynamically controls the function of the lobby space. This movable wall also exhibits major products that represents the company. Beyond the wall, there is the “island meeting space” that works for diverse layers of communication. This space with three conference rooms surrounded by eaves and toenmaru—a traditional Korean intermediate space—performs as the 'house within house' concept. Each rooms can control its focus level for various meetings from highly focused to unconstrained by differentiating the openness of the sliding door.

The interaction of physical and psychological features of the library, conference rooms, cafe and display area composing the

“Welcome zone” provides a high synergy effect and creates diverse scenes by overlapping various programs. At the Welcome zone” with ambiguous boundaries, “Brick wall” visually presents stability through a solid volume and separates the rooms that should be private from outside noise and opened field of vision.

“Working zone” is located from the third floor to the fifth floor where most of the substantive work of the company is being operated. Devices are usually tested within individual spaces, in other words, flexible storage spaces and facilities allowed for each individual spaces became a huge basis for creating pleasantness. To allocate areas effectively, service spaces such as the conference room, office equipment areas, storage spaces, tea-making areas are composed in a compact module on the central way to the elevator core while work stations are located around the window area where the natural lighting and ventilation system is highly effective. The tea-making space, which is comparatively public among service spaces, is located on the front of the whole area and is designed like a small lounge to make comfortable moods for the entire “Working zone”.

“Meeting & Supporting zone” on the sixth floor is where working and resting areas coexist with the CEO room, large conference room, lounge, mini canteen, and the milking area. Each area applied with different characteristics is divided by a translucent 'hallow wall'. This 'hallow wall' is a glass wall standing around the central pocket place with a rear screen film attached. The wall reduces mutual interference and opens the view. It also enables diverse lighting or beam projection effects. Illuminating barrisol ceiling product and mirrors are used to lighten the weight of the space in order to solve the stuffiness caused by the lower ceiling height compared to other floors

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

  • ​MARUSYS : aandd architecture and design lab.의  회사

    ​MARUSYS

Admin-Area