201 Architects

201 Architects

201 Architects
201 Architects
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

은재네 돌담집


대지위치   경상북도 예천군 용문면

대지면적   966㎡

건물규모   지상 1층 

건축면적   107.43㎡ 

연  면  적   107.43㎡

증축면적   39.96㎡

건  폐  율   11.12% 

용  적  률   11.12% 

주차대수   2대 

구         조    목구조 

설         계    201 건축사사무소 

시         공    201 건축사사무소

   작년 이맘 때 젊은 동갑내기 부부가 설계의뢰를 했다. 도시에서 사회생활을 하다 고향으로 돌아가 살다보니 살고 있는 초가에 증축이 필요하다는 것이다. 살고 있는 곳은 전통마을로 조성되어 있는 경북 예천의 금당실마을 입구에 있다고 했다. 부부는 전통마을에 어울리는 집과 양봉을 하는 건축주의 직업을 고려한 전시공간이면서 마을 사람들이 사랑방으로 쓰기도 하는 전시장과 마을 아이들이 모여서 공부하고 책을 읽을 수 있는 작은 도서관을 만들어 달라는 두 가지 요구를 했다.


    금당실마을은 우리나라의 십승지 중 한 곳으로 600년의 오랜 역사와 문화를 느낄 수 있는 조선시대 고가옥과 미로로 연결되어 있는 돌담길을 간직한 전통마을이다. 더불어 여느 시골마을처럼 방치된 흙집, 급조된 초가, 양옥집과 슬레이트지붕, 시멘트기와, 금속기와를 얹은 단층집들이 공존하고 있는 곳이기도 하다. 이러한 시간과 공간의 혼재를 건축적 어휘로 풀어나가는 것으로 프로젝트를 시작하였다.   

   기존 초가와 마당의 진입방법, 향과 돌담의 경계에 의해 증축부분이 자연스럽게 결정되었다. 기능적 구획에 의해 전시장/사랑방과 아동도서관을 두개의 매스로 구분하고 ㅁ자형 배치와 채나눔을 통해 내․외부공간의 연계성과 영역성를 확보하였다. 금당실마을로 들어서면서 마주치는 전시장은 돌담의 형태와 양봉과 관련된 전시공간을 은유적으로 표현한 매스와 전시장 내부로 들어오는 빛의 변화를 표현하고자 하였다. 아동도서관 남측면에는 툇마루를 두어 도서관 내부에서의 쾌적한 자연환경과 아이들의 다양한 외부활동을 고려한 열린 공간으로 계획하였다.   

   전통주거에서의 칸의 개념, 내․외부공간의 다양성과 경사천장을 노출하여 작은 전용면적임에도 불구하고 시각, 공간적 확장성과 연속성을 갖도록 하였다. 또한 전통적 외장요소와 마을을 구성하고 있는 시간의 형태들을 재해석하여 주변과 어울리는 재료와 입면을 구성하였다.   

   사적영역을 공유공간으로 확장하여 더불어 사는 삶을 추구하는 부부의 뜻에 따라 마을 사람들과의 공동작업으로 인근에서 구해온 돌과 자갈, 짚으로 돌담쌓기, 마당 자갈깔기, 초가 지붕잇기 등 외부의 모습들이 완성되었고 아직 남아있는 외부공간들도 그렇게 채워질 것이다.  

   부부의 처음 의도처럼 마을 사람들이 쉽게 찾아와서 두런두런 얘기 나누고 동네 꼬마들이 마음껏 뛰놀 수 있는 공간이 되었으면 한다. 그리고 한층 한층 쌓여 나가는 돌담처럼 시간의 켜들이 쌓여 금당실마을에 자연스레 스며든 집이기를 기대한다. 



Through House - Eunjae's Stone Wall Residence   

   Almost a year ago, a design work was awarded by same age couple. As they left city and moved back to home town, they needed expansion for their old thatch house in home town. Their old house was located at the entrance of traditional village known as Geumdangsil village in Yecheon, Kyungsangbuk-do. They asked a design of house matching with existing traditional village and two requirements. First one was an exhibition space which can be utilized as community portal by villagers as well. The second one was a small library for children of village.  

  Geumdangsil village is a traditional village known as one of Korean historical ten shelters with 600 years of history and culture. The village has very old residences of Chosun Dynasty and old residences are connected by a maze of stone fences. However, there exist some abandoned earth house, shake-up thatch, western style house and slate roof, cement and metal roof tile cottages as well. My design for this project was started by looking for architectural language to resolve such a mixed situation of time and spaces.   

   The volume of expansion was defined by existing thatch house, the approaching manner to house yard, orientation, and the boundary of stone fences. The expansion volume was specified by functional requirement into two areas of exhibition/community portal and children library. Internal and external linkages of spaces and security of areas are implemented by surrounding shape of space and volume separation. 

   The exhibition space encountered as approaching Geumdangsil village was designed to express the shape of stone fences and the beekeeping content of exhibition metaphorically in massing and the changes of light and shade in exhibition hall. The porch was designed on the southern part of children library to produce pleasant natural environment for internal space of library and to be utilized as open space for various outdoor activities of children.   

   Albeit small exclusive area, visual and spatial scalability and continuity were secured by the concept of Kan in traditional architecture, the diversity of internal and external spaces and the exposure of sloped ceiling. Furthermore, material and elevation matching with surrounding environment were composed by re-interpretation of traditional external factors and trace of time formation in the village.   

   Villagers agreed the will of the couple in the pursuit of life, extending the private sector to share and live together. The external shape was completed by stones and gravels in the vicinity, stone walling with straws, courtyard lay gravel, roof-line thatching through co-works of sympathetic villagers. Remaining external spaces will be filled with such co-works.  

   Wish these spaces to be utilized freely by children of village and shared easily by villagers for conversation and communication as intended from the beginning by this couple. Hope this residence to be soaked into Geumdangsil village naturally by layers of time as like layering stone wall.

  • 서측면 전경: 201 Architects의  주택

    서측면 전경

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] 컨트리 하우스 스타일링: 느리고 아늑한 삶의 공간으로
  • 서측면 전경: 201 Architects의  주택

    서측면 전경

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] homify 360˚: 은재네 돌담 집
  • 툇마루: 201 Architects의  주택

    툇마루

  • 주진입 전경: 201 Architects의  주택

    주진입 전경

  • 서측면 외부돌담 : 201 Architects의  주택

    서측면 외부돌담

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 3
    ["KR"] [Published] 자연에서 온 황토가 좋은 건축재료인 다섯 가지 이유
    ["KR"] [Published] 살아 숨 쉬는 담장 아이디어- 돌담
    ["KR"] [Published] 정원을 감싸주는 예쁜 담장
  • 안마당 내부 돌담상세: 201 Architects의  주택

    안마당 내부 돌담상세

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] homify 360˚: 은재네 돌담 집
  • 안마당: 201 Architects의  주택

    안마당

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] homify 360˚: 은재네 돌담 집
  • 중앙 데크: 201 Architects의  주택

    중앙 데크

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] homify 360˚: 은재네 돌담 집
  • 아동도서관과 초가: 201 Architects의  주택

    아동도서관과 초가

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] homify 360˚: 은재네 돌담 집
  • 서측면 전시장: 201 Architects의  주택

    서측면 전시장

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 2
    ["KR"] [Published] homify 360˚: 은재네 돌담 집
    ["KR"] [Published] 살아 숨 쉬는 담장 아이디어- 돌담

Admin-Area