Y L A B

Y L A B

Y L A B
Y L A B
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

A House for Nature and People / YLAB

Architects: YLAB

Location: Nampo-dong, Jung-gu, Busan, South Korea

Architect In Charge: Jinok Yang

Area: 429.0 sqm

Year: 2014

Photographs: Trapkay_Junghoon Kim


A House for Nature and People

From the architect. It is a project of cosmetic surgery where clients mostly reach after their beauties.  I would like to illustrate as ‘A house for nature and people’ rather than a cosmetic surgery for beauty. It has been a main idea of the space from the first sight and till the completion.  A scene of blue sea, sky and mountain, hardly seen in the center of the big city, was found over the window when I first met this site. This beautiful view became the main concept of the space and gave a beauty.  I started this project giving a bold suggestion of the space to make the most of its own benefit. 87m2 out of 400m2 space is planned for a reception area.

More than many other spaces, this waiting room is the highest priority for the patients who can belong together with nature and culture.

In MISOAN, you do not find a reception desk from the entrance when you get off lift. For the visitors and patients, the reception is pulled a little bit to the back as a consideration of over-welcoming. Instead, all the natural elements lead you to feel at home walking along the nature stonewall. Turning right to the bright side from the cozy entrance hall, a view of blue ocean welcomes visitors such as a valued stone holds up the light from the darkness and suddenly brightening up

In the waiting room, people enjoy a cup of coffee as being in a café instead of feeling discomfort to face to the others. People face to the beautiful scenery here.

A big wooden house in the hall is another waiting room where also be able to transform to a multi space for all kinds of special purpose, such as seminar, conference or music concert. Except few special rooms, all the rooms are planned to have a view with windows as many as possible and also hall way is planned to have as much light as possible through windows. While the right side of the space is for the visitors with ocean view, the left side of space is for the practical parts such as operation, treatment and recovery for the cosmetic surgery.It gives a comfort of being at hotel when you find a view of Yongdoo mountain park and Yongdusan Tower  in the room of recovery and operation.

The space itself can be very powerful. This project is a story of creating a new vision of the interior, in the space given, not only a seeking for a beauty.

자연과 사람이 머무는 집

미를 추구하고자 하는 사람들이 방문하는 성형외과 프로젝트이다.
하지만 아름다움을 추구하는 병원이 아니라 `자연과 사람이 머무는 집`이라고 표현을 하고 싶다. 공간과 처음 마주하면서 공간이 완성되고 현재까지 느껴지는 감정이다. 현장에서 처음 마주한 것은 답답한 도심 한복판에서 벗어난 하늘과 산, 푸르른 바다가 펼쳐진 창 너머의 풍경이었다. 아름다운 풍경은 공간의 중심이 되고 컨셉이 되어 아름다움을 느끼게 해준다.

이번 프로젝트는 공간이 가지고 있는 장점을 최대한 부각 시킬 수 있는 공간을 과감하게 제안 하며 시작한다. 다른 공간들 보다도 환자들의 대기공간이 최우선시 되고 중심이 되어 사람과 자연이 하나가 될 수 있는 공간, 문화가 이루어 질수 있는 공간으로, 120평중 무려 25평을 대기 공간으로 제안한 것이다.
미소안 성형외과는 엘리베이터를 내려 입구를 마주하면 인포메이션이 전혀 보이지 않는다. 부담스러울 만큼 반갑게 맞아주는 병원 인포메이션은 환자들을 위해 조금 뒤로 배려하였다. 자연적 물성들이 마치 병원이 아닌 자연이 가득한 돌담길을 걸어 들어오는 듯하게 한다. 아늑한 입구 홀을 지나 환한 빛이 보이는 곳으로 돌아서면 마치 좋은 보석이 어두운 곳에 숨어 있다 밝은 빛을 머금고 빛을 발산하듯이, 푸르른 바다 풍경이 고객을 환하게 맞이한다. 다른 사람들과 마주앉아 부담스러운 시선을 맞추는게 아니라 마치 까페에 들러 커피한잔 하고 가는듯한 착각을 일으킨다. 사람들은 풍경과 눈을 마주친다. 홀에 크게 위치한 집모양의 공간은 평소엔 환자들이 대기할 수 있는 공간으로 때로는 병원에서 이루어질 수 있는 모든 세미나, 회의 뿐만 아니라 특별한 날에는 음악회까지도 배려할 수 있는 다목적 공간이다. 미소안 성형외과는 창을 피해야 할 특수실을 제외하고는 모든 실들이 최대한 밖을 조망 할 수 있게 계획하였고 복도에서도 채광을 위한 창을 배려하였다. 오른쪽공간은 바다와 고객들을 위한 문화공간이었다면 왼쪽 공간은 실질적으로 성형외과에서 이루어지는 수술 및 치료와 회복을 위한 공간으로 계획을 하였다. 회복실과 수술실에서 보이는 용두산 공원과 타워는 마치 호텔에서 휴식을 취하는 듯 한 착각을 일으키게 한다. 

공간의 힘은 대단하다. 이번 프로젝트는 아름다움의 추구가 아닌 주어진 공간에서 새로운 시각으로 창조되는 공간 이야기라고 말하고 싶다.

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  서재 & 사무실

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  다이닝 룸

    A House for Nature and People / YLAB

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] 함께하는 식사의 즐거움을 담는 공간 – 다이닝 룸 디자인
  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  다이닝 룸

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  서재 & 사무실

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의

    A House for Nature and People / YLAB

    Floor Plan

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  다이닝 룸

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  복도 & 현관

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  베란다

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  복도 & 현관

    A House for Nature and People / YLAB

  • A House for Nature and People / YLAB: Y L A B의  복도 & 현관

    A House for Nature and People / YLAB

Admin-Area