stpmj 의 Shear House | homify
stpmj

stpmj

stpmj
stpmj
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

Shear House

SHEAR

HOUSE

Architect: stpmj

Location: Kyung Buk, Yecheon, Korea

Program: Single Family Residential

Dimension / Area: 990 sf

Structural Engineering: Duhang Engineering

Construction: ON Architecture + stpmj

Client: Private

Completed Year: 2016 / Apr.

Photograph: Song Yousub

Shear House seeks how a simple treatment in a pitched roof typology improves environmental qualities and influences to program organization. The house has two different ends, a typical gable end, and a sliced & shifted one in a monolithic structure and material. The volume of gable on the West end changes its placement along with body of house. It projects out toward South at the East end, while maintaining its triangular shape. The sheared volume is continuously pulled out towards South responding to sun orientation. It creates a deep eave in South and a terrace in North. The eave blocks direct sunlight in summer and allow natural lighting in winter. Openings at terrace in second level increase natural ventilation throughout the whole house. In addition double skin-facade controls heat and humidity thus the house reduces 20% of heat gain and loss in summer and winter.

Two bedrooms, bathroom, library, stair and kitchen are placed in North half of the house. South half, a double height space, is a long and sculptured living room, which has generous multi-purpose space for client to invite many people in special occasions. The living room that goes through East end to West end, provides dynamic spatial qualities and light filtration in its depth and height with various visual connections. Unlikely simple and static exterior, interior spaces provide playful experiences on changing geometries. Though rooms are rectangular in plan, laid out on grid, walls are triangle, parallelogram, and trapezoid in elevation due to its intersection with shifted roof volume.

Admin-Area