stpmj 의 Stratum House | 호미파이 & homify
프로필 사진 변경
커버 변경
stpmj
stpmj

stpmj

stpmj
stpmj
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

Stratum House

STRATUM

HOUSE

Architect: stpmj

Location: Icheon, Kyunggi, Korea

Program: Multi-Family Residential

Site Area: 975 sm

Gross Area: 208.7 sm

Structural Engineering: Centum Engineering

Construction: ON Architecture

Client: Private

Completed Year: 2017 / Jun.

Photograph: Song Yousub

*Concrete Pigment: Wooshin

Window: Inoutic

Floor: Eagon

Stratum House seeks a new way of concrete casting method simulating a geologic formation. Concrete works in a combination of cement, water and aggregate. Cement is mixed with water to form a paste, and its properties are strengthened together with aggregates. These pastes wrap and fill aggregates of various sizes and become hardened. The project started with a curiosity of concrete composition, its casting process, and reaction on the results from testing the changes of its constituents.

Three constraints are applied; water-cement ratio, use of diverse aggregates and different amount of pigment. The change of concrete shape according to the slump value is the first. When the water ratio is increased, the slump value is increased. The concrete forms a shape close to the horizontal. On the other case, the slump value is reduced and the mound is formed with a mass. The second is the variety of texture on exposed concrete surface depending on the ratio of fine to coarse aggregate. The last is the color changes of the surface. With the combinations of these three variables; shape, texture and color, the concrete of each different quality is cast on-site everyday. It allows to have delicately designed divisions of stacked concrete layers showing time differences.

Stratum House consists of two separate buildings for three families. Two houses sit on perpendicular to share a front and back yard for social gardens and dining. Unit plans are small yet functionally figured. Living rooms are placed towards South and East for sun exposure and maximized view. Kitchens and rooms are connected to the living room with a stair. On the second floor two buildings have individual terraces for private family activities. The buildings outdoor spaces on each level create a dialogue among sequences penetrating inside and outside of the building into nature.

Admin-Area