(주)건축사사무소 모도건축 의 신당동 테라스하우스 율담 | homify
(주)건축사사무소 모도건축

(주)건축사사무소 모도건축

(주)건축사사무소 모도건축
(주)건축사사무소 모도건축
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

신당동 테라스하우스 율담


신당동 테라스하우스 율담 Terrace house yul-dam <신당동 테라스하우스 율담>의 대지는 서울시 중심부에 위치하고 있다. 일제 강점기에 단독주택지로 필지가 규칙적으로 나뉘어져 오랜 시간 동안 저층 단독주택이 밀집한 곳이었으나 이제는 다세대/다가구주택과 근린생활시설로 대부분의 필지가 채워진 상황이다. 주거지역의 인상이 강하지만 드문드문 사무실이 들어서 있는 골목길에 활기를 줄 수 있는 아름다운 집을 짓고자 하는 건축주 부부의 세밀한 요구사항을 반영하여 계획을 시작한다. 기존의 단독주택을 처음 찾은 것은 2015년 늦가을로, 커다란 남쪽 마당에 수십년 된 감나무의 잎이 가득 채워져 있고 2층 테라스에는 사생활 보호를 위해 대나무발이 드리워져 있다. 1970년에 지어진 단독주택을 허물고 새로운 집을 지으면서 4~5층에 자리할 주택은 단독주택의 감성을 가지기를 바란다. 남서쪽으로는 멀리 남산을 조망할 수 있는 자리가 된다. 북쪽의 5미터 도로에 접하여 장방형의 좁은 형태를 취한 건폐율 60%, 용적률 200%의 제2종일반주거지역에 위치한 대지에 1층과 2층에는 근린생활시설이, 3~5층에는 4가구의 다가구주택이 계획되어 있다. 1층 전면의 근린생활시설은 복층으로 구성하여 내부계단으로 연결되고, 후면의 근린생활시설은 5평의 작은 규모이지만 외부 데크와 마당으로 이어진 커다란 창문으로 답답함을 해소한다. 2층의 근린생활시설에 배치된 테라스는 이웃집과의 간섭을 최소화하며 채광과 통풍을 해결하는 공간이다. 2~3층의 정면과 우측면에 설치된 목재루버는 사생활을 보호하며 청고벽돌로 만들어진 외관에 따뜻한 인상을 더해주는 장치이다. 3층의 1.5룸 2가구와 4층의 원룸 1가구에는 싱크대와 붙박이장, 냉장고, 세탁기 등 생활에 필요한 대부분의 가구를 배치하여 실용적으로 공간을 구성한다. 4~5층의 복층구조로 이루어진 집은 5층에 주출입구를 배치하여 거실/식당/주방/아이방/서재를 배치하고 높은 천장고로 만들어져 다락과 연결된다. 4층에는 안방과 욕실, 세탁실을 배치하여 사적인 공간을 유지한다. 5층에는 하늘을 보며, 남산을 바라보며 쉴 수 있는 테라스가 식당과 연결되어 녹색의 휴게 공간이 된다. 거실은 공사중에 태어난 쌍둥이 자매의 놀이공간이 되어 아이방과 이어지는데, 반대편의 주방에서도 한눈에 바라볼 수 있도록 열린 구조로 공간이 구성되어 있다. 50여평의 대지에 원룸과 1.5룸, 건축주가 거주할 주거 공간과 3호의 근린생활시설을 배치하는 데 주안점은 각 호와 가구마다 마당과 테라스 등 외부공간을 연결하는 것이다. 각 층마다 적절하게 배치된 마당과 테라스는 탁트인 휴게공간이며 풍경을 즐기는 전망대가 된다. 아늑한 실내 공간과 연결된 외부 테라스는 도심 속 여유를 즐길 수 있는 또 하나의 방이다. 테라스에서 이웃과 마주해 인사를 나누며 공동체의 정을 느껴본다.

Terrace house yul-dam
The site located at the heart of Seoul. In the Japanese colonial era, the area was organized as a detached housing district with evenly divided lots. Thus, it was filled up with low-rise detached houses for a long time but is now occupied by multi-family house-ings and neighborhood living facilities. The project started based on the detailed requests of the client couple who wanted to build a beautiful house giving life to alleys which still display a stong image as a residential district but are sparsely dotted with office. It was late fall of 2015 when I visited the original detached house for the first time. The house's large southern courtyard was covered with the dense leaves of a decades-old persimmon tree, and its terrace on the 2nd floor was draped with a bamboo blind for privacy reasons. While designing a new house after demolishing this house of the 1970's, I thought the new house using the 4th and 5th floors should contain the languages of a detached house. This new house will be able to enjoy a southwestern view over Namsan Mountain in the dis-tance. Adjoining a 5m-wide road on the north, the narrow rectancgular site belongs to a class 2 general residential area allowing for a building coverage ratio of 60% and a floor area ratio of 200%. The proposed building is planned to have neighborhood living facilities on its 1st and 2nd floors and 4 multi-family housing units on its 3rd to 5th floors. One neighborhood living facility positioned on the front side of the 1st floor is designed as a duplex connected with internal stairs. The other facility on the rear side is a small space of 5 pyeong, yet its large windows linked with an outdoor deck and a courtyard relieve its sense of confinement. A terrace is added to a neighborhood living facility on the 2nd floor, and it enables natural lighting and ventilation while minimizing interference to neighboring houses. Wood louvers on the front and right facades on the 2nd and 3rd floors protect privacy and give warmth to the blue old brick exterior, 2 units with 1.5 rooms on the 3rd floor and 1 studio on the 4th floor are fully furnished with sinks, built-in wardrobes, fridges and washing machines to provide a practical living space. A duplex unit cccupying the 4th and 5th floors has a main entrance on the 5th floor and provides a living room, dining, kitchen, children's room and study whth high ceiling along with an attic. The 4th floor is arranged as a private space with a masterbedroom, bathroom and laundry. The 5th floor has a terrace which becomes a green lounge connected with the dining room, providing a view over Namsan and the sky. The living room works as a playroom for twin sisters who were born during construction, and it is linked with their room, it is designed as an open space so that the whole space can be seen even from the kitchen on the other side. What is required most when designing 1 studio, 2 units with 1.5 rooms, 1 redidence for the client and 3 neighborhood living facilities for the site of about 50 pyeong was giving each one of them a separate access to out-door spaces like courtyard or terrace. The courtyard and terrace which are carefully positioned on each floor turn into as a wide-open lounge and scenic observatory. The outdoor terrace connected with the comfortable interior space becomes another room where users can enjoy a relaxing time in downtown. Also, while greeting each other with neighborhoods on the terrace, they will be able to feel a bond with the community.

[설계개요]
TITLE : terrace house yul-dam ARCHITECTS : Kim Kyung-hee + Lee Eung-rak Location : Jung-gu, Seoul, Republic of Korea Program(Use) : neighborhood facility + multi family house Site area : 173㎡ Building area : 102.93㎡ Gross Floor Area : 344.93㎡ Building scope : 5F Height : 16.67m Building to land ratio : 59.50% Floor area ratio : 199.38% Design period : Dec. 2015 – Apr. 2016 Construction period : Jul. 2016 – Feb. 2017 Completion : Mar. 03, 2017 Principal architect : Kim Kyung-hee + Lee Eung-rak Project architect : Kim Kyung-hee + Lee Eung-rak Design team : Kim Kyung-hee, Lee Eung-rak, Lee Seung-jun, Lee Sol-moe Structural engineer : Power structure & engineering Mechanical engineer : Hana engineering Electrical engineer : Hana engineering Construction : City Architecture Client : Jung Jun-hee, Kim Han-min Photographer : Jae-Kyeong Kim Materials provided by modo architect office

  • 북측 도로에서 본 전경: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    북측 도로에서 본 전경

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 2
    ["KR"] [Published] 골목길 풍경에 아름다운 기운을 불어넣다, 신당동 테라스하우스 율담
    ["KR"] [Published] 예비 건축주라면 꼭 알아둬야 할 일곱 가지 건축용어
  • 골목길 풍경: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    골목길 풍경

  • 북측 도로에서 본 오후의 전경: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    북측 도로에서 본 오후의 전경

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] 골목길 풍경에 아름다운 기운을 불어넣다, 신당동 테라스하우스 율담
  • 테라스가 있는 서측 외관: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    테라스가 있는 서측 외관

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] 골목길 풍경에 아름다운 기운을 불어넣다, 신당동 테라스하우스 율담
  • 프라이버시를 지켜주는 목재 루버: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    프라이버시를 지켜주는 목재 루버

  • 목재루버가 설치된 서측 외관: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    목재루버가 설치된 서측 외관

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] 골목길 풍경에 아름다운 기운을 불어넣다, 신당동 테라스하우스 율담
  • 저층부의 근린생활시설: (주)건축사사무소 모도건축의  주방

    저층부의 근린생활시설

  • 주차장과 근린생활시설: (주)건축사사무소 모도건축의  주택

    주차장과 근린생활시설

  • 1층과 2층으로 연결된 근린생활시설: (주)건축사사무소 모도건축의  서재 & 사무실

    1층과 2층으로 연결된 근린생활시설

    에디터’ 이 사진을 포함한 아이디어 북
    아이디어 북: 1
    ["KR"] [Published] 골목길 풍경에 아름다운 기운을 불어넣다, 신당동 테라스하우스 율담
  • 1층 주차장 뒷편의 근린생활시설과 데크: (주)건축사사무소 모도건축의  서재 & 사무실

    1층 주차장 뒷편의 근린생활시설과 데크

Admin-Area