201 건축사사무소 의 Lukes building | 호미파이 & homify
프로필 사진 변경
커버 변경
201 건축사사무소
201 건축사사무소

201 건축사사무소

201 건축사사무소
201 건축사사무소
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

Lukes building

Location : Yongpo-ri, Geumnam-myeon, Sejong-si, Korea

District : 2nd General Residential Area

Use of Bldg. : Neighborhood Facilities (clinic)

Site Area : 1,246.00㎡

Bldg. Area : 660.21㎡

Gross Floor Area : 2,917.03㎡

Bldg. Coverage Ratio : 52.99%

Gross Floor Ratio : 167.17%

Bldg. Scale : B1, 4F

Structure : RC Rahmen

Max. Height : 17.20m

Landscape Area : 190.14㎡

Parking Lot : 16 Lots

Exterior Finish : Luxteel, Limestone

Architects : 201 Architects

Interior Design : INDFFF Design

Construction : Migun Construction

Client : Lukes Co., Ltd.

It is located at the border of Sejong New City and Old Town. It has been used as a intercity bus terminal for a long time. I planned to replace the space of the bus terminal, where many people moved from here to another space and met each other, into architectural space.

For the flow of traffic on the side of the road and the natural entrance to the second floor, a neighborhood living facility with the courtyard was built. The third and fourth floors used as hospitals constituted an open and independent interior and exterior space. In addition, the three – story façade of the external shape and the front part considering the urban context of the old city center was planned and a new milestone was presented at the same time as conforming to the existing street




대지위치 : 세종특별자치시 금남면 용포리

지역지구 : 제2종 일반주거지역

용 도 : 근린생활시설 (의원)

대지면적 : 1,246.00㎡ 건축면적 : 660.21㎡

연 면 적 : 2,917.03㎡

건 폐 율 : 52.99%

용 적 률 : 167.17%

층 수 : 지하1층, 지상4층

구 조 : 철근콘크리트조

최고높이 : 17.20m

조경면적 : 190.14㎡

주차대수 : 16 Lots

외부마감 : 럭스틸, 라임스톤

설 계 : 201 건축사사무소

인테리어 : 인디에프 디자인

시 공 : 미건종합건설(주)

세종 신도시와 구도심의 경계에 위치한 곳으로 오래전부터 시외버스터미널로 사용돼왔던 곳이다. 이곳에서 다른 공간으로 이동하고, 많은 이들이 만나고 헤어지던 버스터미널의 공간을 건축공간으로 치환될 수 있도록 계획하였다.


가로변에서 동선의 유입과 2층까지의 자연스러운 진입을 위해 중정을 담은 근린생활시설이 만들어졌고, 의원으로 쓰이는 3, 4층은 개방적이며 독립적인 내•외부공간을 구성하였다. 또한 구도심의 도시적 맥락을 고려한 외부 형태와 전면부의 3층 파사드를 계획하여 기존 가로에 순응하는 동시에 새로운 이정표를 제시하도록 하였다.

  • 남측면: 201 건축사사무소의  주택,

    남측면

  • 남측면 야경: 201 건축사사무소의  주택,

    남측면 야경

  • 남서측면: 201 건축사사무소의  주택,

    남서측면

  • 서측면: 201 건축사사무소의  주택,

    서측면

  • 중정부: 201 건축사사무소의  주택,

    중정부

  • 3, 4층 OPEN HALL: 201 건축사사무소의  실내 정원,

    3, 4층 OPEN HALL

  • 3, 4층 OPEN HALL: 201 건축사사무소의  실내 정원,

    3, 4층 OPEN HALL

Admin-Area