(주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects 의 경운동 근린생활시설 - 전망(Brick Mesh) | homify
(주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects

(주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Arch…

(주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects
(주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Arch...
잘못된 정보입니다. 국가번호 및 전화번호를 다시 확인 해 주세요
보내기' 버튼을 클릭함으로써 개인 정책에 동의하며 요청 수행을 위한 개인 정보 수집 및 활용을 허락합니다.
참고: 개인 정보 폐기는 privacy@homify.com을 통해 상시 요청 가능합니다.
전송완료!
빠른 시일 내 전문가의 답변을 받으실 수 있습니다!

경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)
Gyungwoondong Neighborhood Living Facility – ‘Brick Mesh’

대지위치 : 서울특별시 종로구 경운동 1-8
주용도 ; 임대용 근린생활시설
대지면적 : 128.98㎡
건축면적 : 97.16㎡
연 면 적 : 527.8㎡
건 폐 율 : 75.33%(법정 80%)
용 적 율 : 343.22%(법정 450%)
건물규모 : 지하1층, 지상5층
건축구조 : 철근콘크리트 라멘구조
건축마감재 : THK125단열재 + 전벽돌치장쌓기 / THK24 로이복층유리
내부마감재 : 벽-콘크리트 면처리, 바닥-폴리싱타일, 천정-석고보드위 도장 또는 콘크리트 면처리
설계자 : (주)건축사사무소 더함 / 건축가 조한준
시 공 사 : 무원건설(주)

위치
서울특별시 종로구 경운동 1-8
  • 경운동 근린생활시설 - 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  주택

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  주택

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  주택

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

    경운동 근린생활시설 [전망_ 塼網]

    종로라는 지역적 특성과 운현궁이라는 고궁이 인접해 있다. 최근에 상권이 활발해진 익선동에서 인사동쪽을 가로지르는 한적한 골목길 끝에 있는 건축 예정지는 40평 남짓의 땅이며 일반상업지역이라는 땅의 호패를 가지고 있었다. 종로와 정반대의 지역색을 가진 강남에 거주하고 있으며 심리상담연구소를 운영하고 있던 의뢰인은 평소 강북 종로를 동경하고 관심을 가지고 있었다.의뢰인은 평소에 관심을 가지고 있던 토지의 계약을 체결하자마자 설계를 의뢰 하였고 장소가 가지는 지역적 특색에 맞게 의미 있는 건축이 되길 원하였으며 주변 환경에도 이로운 건물이 되길 바랬다.일반상업지역임에도 불구하고 문화재 현상변경허가가 필요한 곳 이였으며 지구단위계획 지침에 의해 제한된 층수(5층 이하, 20미터 높이이하)와 건축면적 때문에 설계자는 임대면적 이나 수익 등 건축물의 경제적 가치도 추구하여야 했던 건축주의 입장을 고려하지 않을 수 없었다. 주변을 돌아보면 여전히 옛 것들의 흔적이 고스란히 남아 있다. 길 건너에는 운현궁과 덕성여대 종로 캠퍼스를 두르고 있는 담장을 마주 하고 있으며 도로에는 지역주민 뿐만 아니라 관광객들의 통행이 잦은 지역이다.

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  서재 & 사무실

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

    The site has a special locational characteristic called Jongno and, at the same time, is adjacent to Unhyeon Palace, which is one of the ancient palaces of Chosun Dynasty. Located at the end of the secluded alley crossing from prosperous Iksun-dong to Insa-dong, the pre-construction site is about 128.98m² in area and used to be a general commercial area. The client, who was running a psychological consultation institute and living in Gangnam, the complete opposite of Jongno in local color, has always been fascinated about Gangbuk and Jongno. Hence, when he contracted the land and asked for the construction design, he insisted the construction to be harmonious with both the local color of Jongno and surroundings. Despite its usage as a general commercial area, There were restrictions on the number of floors and the height(limited to 5 stories and 20 meters) according to the regulations of this area. So, in order to overcome this limitation, we had to pass deliberations related to architecture and cultural assets. Looking around, the remains of old things still remain. Across the street, it faces the fence that surrounds Unhyeon Palace and Jongno Campus of Ducksung Women University. The roads are frequented by tourists as well as local residents.

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  주택

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

    이 지역의 새로운 건축은 도시의 컨텍스트를 거스르기 쉽다고 생각했다. 없던 것이 새로 생겨서 그러하고 현대의 건축적인 요소가 그러할 수 있다. 주 용도가 임대용사무실 이지만 건물 내부에서는 주위의 전망을 쉽게 바라볼 수 있으면서도 외부에서는 지어진 건물이 낮선 이방인 같은 모습을 하고 있지 않기를 바랬다. 건물의 MASS를 재구성할 여유가 없었기 때문에 FACADE 구성을 통한 디자인에 초점을 맞추게 되었고 건축가는 가장 친숙한 전통적 재료인 전벽돌을 사용하여 건물의 FACA를 구성하기로 하였고 그 자체가 너무 옛 스럽지도 않으면서 현대와 잘 어울러질 수 있게 구성하고 싶었다. 건물의 외벽을 전벽돌 영롱쌓기로 망(그물)을 구성하여 낮동안 내부에서는 쪼개져 들어오는 빛을 체험하고 밤에는 외부에서 건물의 내부 조명 빛이 쪼개져 퍼져 나오는 빛을 FACADE로 구성하였다. 이러한 입면구성은 작업자들의 많은 노력을 필요로 하였고 공기가 다소 길어지는 원인이 되기도 하였다. 외부에서 느껴지는 단단한 이미지가 건물의 실제크기 보다 더 크게 보이는 효과도 있었고 낮에는 남성적, 밤에는 여성적 이미지를 떠오르게 하는 것 같다. 이는 외피를 구성하는 벽돌 망(전망)에 떨어지는 자연광이 내부로 흡수도 되고 저녁에는 내부의 인공조명이 벽돌 망(전망)을 통해 은은히 쪼개져 새어 나오기 때문일 것이다.

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  주택

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

    We thought that the new architecture in this area was easy to counter the urban context. It may be that new things have not happened, and modern architectural elements can be. Although the main office of the building is a rental office, I hoped that I could easily see the view from the inside of the building and hoped that the building would not be like a stranger from the outside. Because of small ground, we could not afford to reconstruct the MASS of the building. So, we focused on the design through the FACADE construction and we decided to construct the FACADE of the building using the most familiar traditional material, brick. We wanted to organize itself so that it can be modern and well compatible without being too old. The exterior wall of the building is made up of net bricks. In the daytime, the interior of the building experiences a split light. At night, the interior light of the building is split and spread out. This facade construction required a lot of effort by the workers and it caused the construction period to be somewhat longer. It seems that the solid image that is felt from the outside has the effect of being bigger than the actual size of the building, it brings up the masculine image during the day and the feminine image at night. This is because the natural light falling on the brick net constituting the shell is absorbed into the inside, and the artificial light inside is broken through the brick net in the evening.

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  문

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

  • 경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh): (주)건축사사무소 더함 / ThEPLus Architects의  바닥

    경운동 근린생활시설 – 전망(Brick Mesh)

Admin-Area